
Organisationer har deres eget liv og kan på mange måder sammenlignes med menneskekroppen. Den består af atomer i form af medlemmer, der sammen danner organer, der til sammen danner en organisme. En organisme, der vokser og udvikler sig.
Ikke to organisationer er ens
Organisationer er også ligesom mennesker på den måde, at de kommer i alle former og størrelser, de er unge og gamle og de kan være mere eller mindre udadvendte i deres tilgang til deres arbejde. Ikke to organisationer er ens.
Når det er sagt, så er der visse fællestræk – igen ligesom hos os mennesker. Vi kan sagtens bruge det menneskelige billede til også at beskrive organisationerne – forstået på den måde, at de går fra barndom over ungdom til ung voksen, voksen og til sidst ældre.
En planlagt udvikling
Og hvad skal vi så bruge det til?
Det skal I bruge til at forstå, hvor I er som organisation, hvor I gerne vil hen og hvordan I kommer derhen, I gerne vil. Der er naturligvis ikke noget galt ved at lade organisationen udvikle sig organisk og som ved knopskydning oprette de grupper og tilbud, som medlemmerne efterspørger hen ad vejen.
Men hvis I vil lidt mere med jeres organisation og måske også lidt hurtigere, så giver det mening, at arbejde lidt mere strategisk og målrettet med organisationens udvikling. Første trin i den udvikling er en forståelse af, hvor I er som organisation.
En organisations liv
På baggrund af mit mangeårige arbejde indenfor små og mellemstore organisationer, der alle har et stærkt frivilligt præg, har jeg identificeret fire hovedstadier i den lille og mellemstore organisation:
- Den frivillige organisation
- Den opskalerende organisation
- Den semiprofessionelle organisation
- Den professionelle organisation
Det er ikke nødvendigvis sådan, at alle små og mellemstore organisationer gennemløber alle fire trin, men det er min erfaring, at hvis målet er en fuldt professionaliseret organisation, så er det i grove træk forløbet.
Fra frivillig til professionel
Disse fire udviklingstrin dækker over en række aspekter af organisationen, som fx den frivillige og den sociale organisation (som i socialt samvær). Samtidigt skal der på forskellige stadier af organisationens liv udvikles nye kompetencer som fx kommunikation, politikudvikling og lobbyisme.
Jeg har kaldt blogindlægget her for “Scener fra en organisations liv” fordi jeg over en række blogindlæg har tænkt mig at dykke ned i de forskellige udviklingstrin, aspekter og kompetencer. Det bliver på ingen måde en dækkende beskrivelse af den lille og mellemstore organisations udvikling i alle detaljer, men nærmere nedslag i områder, som jeg finder interessante.
Hvis du også synes, at det kunne være interessant, så følg med her på bloggen.